Home  >  Over Tobago  >  Cultuur
Vorige pagina

Trinidad en Tobago: Bevolking en cultuur

Bevolking

Trinidad en Tobago hebben samen ongeveer 1,4 miljoen inwoners. De bevolking is samengesteld uit verschillende nationaliteiten en etniciteiten, met Afrikaanse, Aziatische en Europese wortels. Ongeveer 40 procent van de eilandbewoners stamt af van slaven uit West-Afrika. Daarnaast heeft ruim eenderde Aziatische voorouders, vooral uit India en China. Zij werden na het afschaffen van de slavernij naar de eilanden gehaald, om op de plantages te komen werken. En ten slotte zijn er Europese en Arabische nazaten: voornamelijk Spanjaarden, Fransen en Britten, maar ook Libanezen, Syriërs en Nederlanders.

Bijna eenderde van de bevolking (30 procent) is lid van de rooms-katholieke kerk. Daarnaast is 25 procent hindoe, 10 procent Anglicaans en 6 procent islamitisch.

Cultuur

De mix van Europese, Afrikaanse en Aziatische bevolkingsgroepen zorgt voor een rijk cultureel leven. Het carnaval op Trinidad & Tobago is het jaarlijks feestelijk hoogtepunt. Volgens kenners vormen de eilanden de bakermat van het Latijns-Amerikaans carnaval. Van s ochtends vroeg tot s avonds laat swingen de feestgangers op het zwoele ritme van de reggae- en calypsomuziek. De dansfestivals, parades en de verkiezing van de `Band of the Year brengen iedereen in vervoering.

Trinidad en Tobago zijn beroemd om de oorsprong van de Calypso muziek, evenals de muziek van de steel pan (waar een patent op schijnt te berusten bij iemand uit Maryland, Verenigde Staten). De diverse culturele en godsdienstige achtergronden, maken het mogelijk dat er het hele jaar door vele festiviteiten en ceremonies gehouden worden. De botsing van de Indische met en de plaatselijke Calypso mondt uit in de Soca, een feestelijke dansstijl.

Om het bewogen verleden van de eilanden ook voor toekomstige generaties levend te houden, zijn er op Trinidad & Tobago enkele musea ingericht. De belangrijkste musea op Trinidad zijn: Fort George (Port of Spain), Lopinot Complex (plantershuis), het Military History and Aviation Museum (Chaguaramas), het National Museum and Art Gallery (Port of Spain) en de River Estate Water Wheel (Diego Martin Valley). Noemenswaardige musea op Tobago zijn: het Fairyhaus (werk van Luise Kimme) en het Historical Museum (Fort King George; Tobago Museum).