Home  >  Over Tobago  >   Tobago
Vorige pagina

Tobago

Algemene Informatie

Basisgegevens
Officiële landstaal: Engels
Hoofdstad: Scarborough

Oppervlakte: 300 km²
Inwoners: 50.000

Munteenheid: Trinidad en Tobago dollar (TDD)

 

 

 

 

 

 

Tobago: Een tropische verrassing.


Er zijn veel Caraïbische eilanden, maar daarvan is Tobago duidelijk een van de ongerepste, mooiste en kindvriendelijkste. Er heerst een heerlijke rust en het leven trekt in een aangenaam tempo aan je voorbij. Overal is het tropische strand dichtbij en de weelderige vegetatie geeft je een rijk gevoel. Kinderen hebben er alle ruimte en kunnen veilig genieten van de tropische sferen. Dit is een ideaal eiland om te gaan snorkelen boven fraaie koraalriffen. De accommodaties zijn hier allemaal top.
Tobago is rijk aan flora en fauna en vormt met name voor vogelaars een paradijs. De variëteit aan landschappen is verrassend groot. Tropisch regenwoud bedekt de heuvels van de binnenlanden. Langs de kusten liggen stille baaien met witte stranden, mangrovebossen en stoere rotspartijen. Onder water prijken kleurige koraalriffen.

Meer Info

Tobago is het kleinste van de twee eilanden die het land Trinidad en Tobago vormen. Het behoort tot de Kleine Antillen en ligt 30 km noordelijk van Trinidad. Het klimaat is tropisch. Er valt ongeveer 200 cm regen per jaar en er zijn twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot januari en het droge seizoen van januari tot juni.

Tobago heeft een oppervlakte van 300 km² en een bevolking van ongeveer 50.000. Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het is 42 km lang en 10 km breed. Het hoogste punt is Pidgeon Peak (572m). De hoofdstad is Scarborough met 17.000 inwoners. Tobago heeft een eigen parlement met 15 leden waarvan er 12 gekozen worden.

Evenals Trinidad werd Tobago in 1498 ontdekt door Christoffel Columbus. Hij noemde het eiland, dat werd bewoond door Cariben Indianen, Bella Forma. Later werd de naam gewijzigd in Tobago, waarschijnlijk naar tabak. De oorspronkelijke bewoners werden door de Spaanse kolonisten vrijwel uitgeroeid, de rest ging op in de nieuwe bevolking. Het eiland is in totaal 22 keer van bezitter veranderd. Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs Koerland hebben het in handen gehad. In de periodes van de machtswisselingen was het een piratennest.

In de tijd dat het eiland Nederlands bezit was, werd het Nieuw Walcheren genoemd. De Zeeuwen - onder opdracht van de Vlissingse gebroeders Adriaen en Cornelis Lampsins - stichtten er een nederzetting die zij Nieuw Vlissingen noemden, later omgedoopt tot Lampsinsburg.

Op 3 maart 1677 vielen de Fransen tijdens de Eerste Slag bij Tobago Lampsinsburg en de Nederlandse schepen aan. De Nederlandse bevelvoerende commandant, commandeur Jacob Binckes wist onderbemand en met grote verliezen de Fransen een strategische nederlaag te bezorgen. Maar omdat Nederlandse versterkingen te laat kwamen, werd Tobago op 6 december tijdens de Tweede Slag bij Tobago opnieuw door een nieuwe Franse vloot aangevallen en veroverd, waarbij commandeur Binckes op 12 december sneuvelde. Met de Vrede van Nijmegen (1678) kwam een definitief einde aan Nieuw Walcheren, en werd geheel Tobago Frans gebied.

In 1814 kwam Tobago uiteindelijk in Britse handen en in 1888 werd het met Trinidad tot één kolonie samengevoegd. Als deel van de West-Indische Federatie werden de eilanden in 1958 onafhankelijk en in 1962 namen ze de naam Republic of Trinidad and Tobago aan.